EnglishChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
V-Mark Nedir?

Vegan Yaklaşımının Nedenleri - Dini Motivasyon

Din, dünyanın farklı yerlerinde insanların beslenme alışkanlıklarının şekillenmesinde önemli bir rol oynamıştır. Son üç büyük din, Musevilik, Hristiyanlık ve İslamiyet’te de durum aynıdır. Bu dinlerin kitaplarında tüketilmesi haram ve helal ürünler, dini esaslar doğrultusunda tanıtılmaktadır. Ancak yakın bir tarihte veganlar arasında yapılan bir anket çalışmasına göre, insanların yaklaşık yüzde 47’si aktif olarak dini uygulamadıklarını söylemiştir. Veganların yüzde 34’ü Hıristiyan, yüzde 9’u Budist veya Hindu, yüzde 3’ü Yahudi ve yüzde 7’si diğer dinlerdendir. Anket, dünya çapındaki 1 milyara yakın veganı temsil etmese de, neden bu kadar çok veganın dini uygulamadığına dair soru işareti yaratmaktadır.

Vegan Yaklaşımının Nedenleri - Dini Motivasyon

Birçok din kitabı, örneğin İncil balık ve kuzu etine ve Kuran et ve süt gibi hayvansal ürünlere atıfta bulunur. Tevrat, karışık malzemelerden yapılmış giysiler giyilmemesini tavsiye eder. Neticede bu dinler, tüm canlılara karşı şefkatle yaklaşmak gerektiğini söyler.

Yaratılış hikayesine göre, tanrı insanları, balıklara, kuşlara, çiftlik hayvanlarına, tüm vahşi hayvanlara ve küçük hayvanlara egemen olmaları için yarattı. Bu ifade bazılarına göre tanrı, hayvanları yiyecek, giyecek ve diğer amaçlar için kullanma konusunda insanları yönlendirmiştir. Bazılarına göre ise tanrı, hayvanlara bakmanın insanlığın sorumluluğu olduğunu söyler.

Kuran’da ise tanrı şöyle der: Allah’ın yaratıklarına şefkat gösterenler, kendine de şefkatlidir. Bu yaklaşım aslında veganların anlayışına tam uymaktadır. Buna karşılık Kurban Bayramı’nda Müslümanlar bir hayvanı kurban ederek, etini ihtiyaç sahiplerine dağıtır. Ancak son yıllarda birçok vegan Müslüman para bağışlamakta ve akşam aileleriyle bitki bazlı bir yemeği paylaşmaktadır.

Budistler, yaygın anlayışa rağmen vejetaryen değildir. Ancak birçok Budist vejetaryen veya vegan beslenmeyi tercih eder.

Kuruluşumuz bünyesinde vegan anlayışa uygun çok sayıda test ve analiz yapılmakta ve vegan sertifikasyon hizmetleri verilmektedir. Bu hizmetler, yürürlükte olan yasal düzenlemelere ve yerli yabancı kuruluşlar tarafından geliştirilen standartlara uygun şekilde gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda yetişmiş ve deneyimli bir kadroya sahip olan kuruluşumuzda, en son teknolojik ekipman kullanılmakta ve çağdaş yöntemlere uyulmaktadır. Bu kapsamda olmak üzere talep eden kişi ve kuruluşlara V-Mark sertifikasyon hizmetleri de verilmektedir.

Vegan Etiketi

Yakın zamanda yapılan uluslararası bir anket çalışmasında, tüketicilerin, özellikle de genç nüfusun giderek artan şekilde sertifikalara ve etiketlere bağlı alışveriş kararları verdiğini ortaya koymuştur.

Tüketicilerin yüzde 91’i, ürünün vegan olduğunu garanti eden ve bağımsız bir kuruluş tarafından etiketlenmiş ürünleri tercih etmektedir.

V-Mark Nedir?

Vegan Nedir?
Vegan İle Vejetaryen Anlayış Arasındaki Farklar
V-Mark Kriterleri Nedir?
Vegan Anlayışı ve Hayvanların Yaşam Hakkı
V-Mark Anlayışı
Vegan Yaklaşımının Nedenleri - Gıda İntoleransı
Vegan Yaklaşımının Nedenleri - Dini Motivasyon
Vegan Yaklaşımının Nedenleri - Çevresel Taahhüt
Vegan Yaklaşımının Nedenleri - Sağlık Faydaları
Uluslararası Vegan Hakları
Vegan Anlayışında Zulüm İçermeme (Cruelty-Free)
Nasıl Vegan Olunur?
Neden Vegan Olunur?
Vegan Beslenme Şekli Nasıl?
Hayvan Hakları ve Refahı
Ben Veganım ve Bundan Mutluluk Duyuyorum
Vegan Olmak Yapılacak En Doğru Şeylerden Biridir
Hayvanlar Bizim Yememiz İçin Değildir

V-MARK HAKKINDA

BELGELENDİRME

VEGAN ETİKETİ

VEGAN KRİTERLERİ

SERTİFİKA SÜRECİ

VEGAN TESTLERİ

VEGAN GIDA

VEGAN İLAÇ

VEGAN KOZMETİK

VEGAN SPOR

VEGAN TEKSTİL

VEGAN TEMİZLİK

Site içinde ara