EnglishChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
V-Mark Nedir?

Vegan Nedir?

Genel olarak vegan beslenme şeklini benimseyen kişilerin, muhtemelen yeterli protein alamayacakları konusunda bir yanlış anlama söz konusudur. Oysa bir vegan diyeti, gerçekte sadece meyve ve sebze yemekten çok daha fazlasını ifade etmektedir. Gerçekte vegan bir diyet uygulayan birinin tabağı, meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, kabuklu yemişler ve tohumlar, fasulye ve baklagiller ve soya ürünleri gibi sadece bitkisel gıdalarla dolu değildir. Süt, peynir ve yumurta tüketen ancak et tüketmeyen vejetaryenlerin aksine veganlar, et, balık, yumurta ve süt ürünleri dahil hayvansal ürünlerden, ayrıca jelatin ve bal gibi bir hayvandan elde edilen gıdalardan kaçınır.

Vegan Nedir?

Pratikte bitki bazlı ve vegan kavramları genelde birbirinin yerine kullanılır, ancak bu iki kavram arasında bir fark vardır. Veganlar sadece bitkisel gıdaları tüketirken, bitki bazlı beslenenler, yine de bazı hayvansal ürünleri sınırlı miktarlarda tüketir. Örneğin bitki bazlı bir yemek, kavrulmuş sebzeler, avokado, süt içermeyen sos ve küçük bir parça ızgara tavuk içerirken, veganlar bu tavuğu, tofu (soya peyniri) ile değiştirir.

Vegan gıdalar, vücudun sindiremediği bitkilerin bir parçası olan lifle doludur. Bu durumda lif insanda tokluk hissi yaratır ve aynı zamanda sindirime yardımcı olur. Yapılan bir araştırmaya göre yüksek lifli bir beslenme sürdürmek, kolon kanseri geliştirme riskini düşürmektedir. Beyaz fasulye, nohut, enginar, kabak çekirdeği ve avokado, lif açısından zengin gıdalardır. Vegan gıdalar diğer taraftan şeker hastalığı geliştirme riskini azaltmaktadır, antioksidanlar açısından zengindir ve sağlıklı bir kalbi desteklemektedir.

Buna karşılık vegan beslenme şeklinin bazı dezavantajları da yok değil. Örneğin veganların yeterli demir ve kalsiyum almak için ekstra çaba harcaması gerekmektedir. Veganların belli besinler için takviye almaları gerekmektedir. Ayrıca dengeli beslenme olmazsa veganlar eksik protein almış olmaktadır.

Kuruluşumuz bünyesinde vegan anlayışa uygun çok sayıda test ve analiz yapılmakta ve vegan sertifikasyon hizmetleri verilmektedir. Bu hizmetler, yürürlükte olan yasal düzenlemelere ve yerli yabancı kuruluşlar tarafından geliştirilen standartlara uygun şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda olmak üzere talep eden kişi ve kuruluşlara V-Mark sertifikasyon hizmetleri de verilmektedir.

Vegan Etiketi

Yakın zamanda yapılan uluslararası bir anket çalışmasında, tüketicilerin, özellikle de genç nüfusun giderek artan şekilde sertifikalara ve etiketlere bağlı alışveriş kararları verdiğini ortaya koymuştur.

Tüketicilerin yüzde 91’i, ürünün vegan olduğunu garanti eden ve bağımsız bir kuruluş tarafından etiketlenmiş ürünleri tercih etmektedir.

V-Mark Nedir?

Vegan Nedir?
Vegan İle Vejetaryen Anlayış Arasındaki Farklar
V-Mark Kriterleri Nedir?
Vegan Anlayışı ve Hayvanların Yaşam Hakkı
V-Mark Anlayışı
Vegan Yaklaşımının Nedenleri - Gıda İntoleransı
Vegan Yaklaşımının Nedenleri - Dini Motivasyon
Vegan Yaklaşımının Nedenleri - Çevresel Taahhüt
Vegan Yaklaşımının Nedenleri - Sağlık Faydaları
Uluslararası Vegan Hakları
Vegan Anlayışında Zulüm İçermeme (Cruelty-Free)
Nasıl Vegan Olunur?
Neden Vegan Olunur?
Vegan Beslenme Şekli Nasıl?
Hayvan Hakları ve Refahı
Ben Veganım ve Bundan Mutluluk Duyuyorum
Vegan Olmak Yapılacak En Doğru Şeylerden Biridir
Hayvanlar Bizim Yememiz İçin Değildir

V-MARK HAKKINDA

BELGELENDİRME

VEGAN ETİKETİ

VEGAN KRİTERLERİ

SERTİFİKA SÜRECİ

VEGAN TESTLERİ

VEGAN GIDA

VEGAN İLAÇ

VEGAN KOZMETİK

VEGAN SPOR

VEGAN TEKSTİL

VEGAN TEMİZLİK

Site içinde ara