EnglishChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
V-Mark Nedir?

Vegan İle Vejetaryen Anlayış Arasındaki Farklar

İşin doğrusu Y kuşağından birçok kişi, yetişkin hayatının başında, biraz da ekonomik nedenlerle bitki bazlı beslenmiştir. Çünkü et ve balık gibi ürünler pahalıdır. Ancak bilgi düzeyi arttıkça hayvansal tarımın çevreyi nasıl olumsuz etkilediğini görmüşler ve birçoğu eti tamamen beslenme şeklinden uzak tutmuştur.

Vegan İle Vejetaryen Anlayış Arasındaki Farklar

Artık bitki bazlı beslenme şekli gittikçe yayılmaktadır. Market raflarında sıklıkla, vegan ve vejetaryen beslenme şekline uygun yeni bir ürün yerini almaktadır. Diğer yandan laboratuvar ortamında yetiştirilen veya etsiz proteinler, fast food restoranlara kadar her yerde menülere girmektedir. Bitki bazlı gıdalar söz konusu olduğunda daha önce hiç bu kadar çeşitlilik ve erişilebilirlik olmamıştır. İnsanlar daha az et yemek gerektiğinin artık bilincindedir. Ancak iş vegan ve vejetaryen arasında ayrım yapmak söz konusu olduğunda arada ciddi farklar olmaktadır.

Vejetaryenler et, kümes hayvanları, balık veya deniz ürünlerini, kısaca bir hayvanın hayatına mal olan hiçbir şeyi tüketmek istemezler. Ancak vejetaryenlerin bir kısmı genellikle yumurta, süt ürünleri ve diğer hayvansal yan ürünleri tüketirler.

Aslında vejetaryenlik kendi içinde farklılaşmaktadır. Hem yumurta hem de süt ürünleri tüketenlere lakto-ovo-vejetaryenler denir. Tek hayvansal protein olarak yumurtayı seçenlere ovo-vejetaryenler denir. Tek hayvansal protein kaynağı olarak süt ürünlerini seçenlere ise lakto-vejetaryenler denir. Süt ve yumurta yemeyenler teknik olarak vegan kabul edilmektedir, ancak bu kişiler kendilerini böyle tanımlamamaktadır.

Veganlık esas olarak hem hayvansal protein hem de hayvanlardan elde edilen ürünleri tüketmemeyi gerektirmektedir. Bu anlayış et, süt ürünleri, yumurta ve balın ötesine geçer. Aslında veganlık bir beslenme şeklinin ötesinde bir yaşam şeklini ifade etmektedir. Veganlar kürk, deri, yün ve ipek gibi hayvanlardan elde edilen malzemeleri kullanmayı reddeder. Hayvanlar üzerinde test edilen kozmetik ve temizlik ürünlerini kullanmak istemezler.

Kuruluşumuz bünyesinde vegan anlayışa uygun çok sayıda test ve analiz yapılmakta ve vegan sertifikasyon hizmetleri verilmektedir. Bu hizmetler, yürürlükte olan yasal düzenlemelere ve yerli yabancı kuruluşlar tarafından geliştirilen standartlara uygun şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda olmak üzere talep eden kişi ve kuruluşlara V-Mark sertifikasyon hizmetleri de verilmektedir.

Vegan Etiketi

Yakın zamanda yapılan uluslararası bir anket çalışmasında, tüketicilerin, özellikle de genç nüfusun giderek artan şekilde sertifikalara ve etiketlere bağlı alışveriş kararları verdiğini ortaya koymuştur.

Tüketicilerin yüzde 91’i, ürünün vegan olduğunu garanti eden ve bağımsız bir kuruluş tarafından etiketlenmiş ürünleri tercih etmektedir.

V-Mark Nedir?

Vegan Nedir?
Vegan İle Vejetaryen Anlayış Arasındaki Farklar
V-Mark Kriterleri Nedir?
Vegan Anlayışı ve Hayvanların Yaşam Hakkı
V-Mark Anlayışı
Vegan Yaklaşımının Nedenleri - Gıda İntoleransı
Vegan Yaklaşımının Nedenleri - Dini Motivasyon
Vegan Yaklaşımının Nedenleri - Çevresel Taahhüt
Vegan Yaklaşımının Nedenleri - Sağlık Faydaları
Uluslararası Vegan Hakları
Vegan Anlayışında Zulüm İçermeme (Cruelty-Free)
Nasıl Vegan Olunur?
Neden Vegan Olunur?
Vegan Beslenme Şekli Nasıl?
Hayvan Hakları ve Refahı
Ben Veganım ve Bundan Mutluluk Duyuyorum
Vegan Olmak Yapılacak En Doğru Şeylerden Biridir
Hayvanlar Bizim Yememiz İçin Değildir

V-MARK HAKKINDA

BELGELENDİRME

VEGAN ETİKETİ

VEGAN KRİTERLERİ

SERTİFİKA SÜRECİ

VEGAN TESTLERİ

VEGAN GIDA

VEGAN İLAÇ

VEGAN KOZMETİK

VEGAN SPOR

VEGAN TEKSTİL

VEGAN TEMİZLİK

Site içinde ara