EnglishChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
V-Mark Nedir?

Vegan Anlayışı ve Hayvanların Yaşam Hakkı

Vegan anlayışının temelinde hayvanların yaşama hakkı bulunmaktadır. Hayvan hakları, hayvanların tümünün kendi varlıklarına sahip olma hakkı bulunduğu ve en temel çıkarlarının (örneğin acı çekmekten kaçınma ihtiyacı) insanların benzer çıkarları ile aynı şekilde gözetilmesi gerektiği inanışıdır. Yani bazı hayvan türleri, birer duygusuz mülk olarak değil, kendi arzuları ve ihtiyaçları olan canlılar olarak muamele görme hakkına sahiptir.

Vegan Anlayışı ve Hayvanların Yaşam Hakkı

Hayvan hakları savunucuları, hayvanların artık mülk olarak görülmemesi ve yiyecek, giyecek, araştırma konusu, eğlence veya yük hayvanı olarak kullanılmaması gerektiğini savunmaktadır.

Vegan olmak, hayvanlara yapılan eziyeti durdurmak için yapılabilecek en doğru şeylerden biridir. Hayvansal ürünler tüketmeyi reddetmekle, onlara olan talep düşürülebilir. Bu da çiftliklerde acı çekmek ve ölmek üzere daha az hayvanın yetiştirilmesi demektir.

Bugün dünyada milyarlarca hayvan, yiyecek için yetiştiriliyor ve kesiliyor. Oysa bu hayvanların hepsi zarar görmeden ve acı çekmeden yaşamayı hak etmektedir. Gıda için kesilmek üzere yetiştirilen hayvanların çoğu, fabrika çiftliklerinde yetiştirilir ve sadece birkaç aylık veya haftalıkken kesilir.

Fabrika çiftliklerindeki koşullar, reklamlarda gösterilenden çok uzaktır. Et ve süt ürünlerini mümkün olduğunca hızlı ve ucuza üretmek için modern tesisler kuruluyor ve hayvanlara hayatta kalmak için gereken minimum şey veriliyor. Bunların büyük kısmı, asla özgürce dolaşmamakta, asla temiz hava solumamakta, hatta doğal gün ışığı görmemektedir. Örneğin erkek civcivler, hiçbir zaman yumurtlamadıkları ve et üretimi için yeterince hızlı kilo almadıkları için sadece bir günlükken öldürülür. Organik çiftliklerde de durum böyledir. Yumurtlayan tavuklar ise karlı olmayı bıraktıkları anda kesime gönderilir.

Kısaca hayvanlar, tarım ve balıkçılık sektörleri tarafından, sadece en yüksek kazanç elde etmek için canlı, duygusuz makineler gibi muamele görmektedir. Ancak bu hayvanlar da acı, korku, rahatsızlık ve sıkıntı yaşayan duyarlı birer varlıktır.

Kuruluşumuz bünyesinde vegan anlayışa uygun çok sayıda test ve analiz yapılmakta ve vegan sertifikasyon hizmetleri verilmektedir. Bu hizmetler, yürürlükte olan yasal düzenlemelere ve yerli yabancı kuruluşlar tarafından geliştirilen standartlara uygun şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda olmak üzere talep eden kişi ve kuruluşlara V-Mark sertifikasyon hizmetleri de verilmektedir.

Vegan Etiketi

Yakın zamanda yapılan uluslararası bir anket çalışmasında, tüketicilerin, özellikle de genç nüfusun giderek artan şekilde sertifikalara ve etiketlere bağlı alışveriş kararları verdiğini ortaya koymuştur.

Tüketicilerin yüzde 91’i, ürünün vegan olduğunu garanti eden ve bağımsız bir kuruluş tarafından etiketlenmiş ürünleri tercih etmektedir.

V-Mark Nedir?

Vegan Nedir?
Vegan İle Vejetaryen Anlayış Arasındaki Farklar
V-Mark Kriterleri Nedir?
Vegan Anlayışı ve Hayvanların Yaşam Hakkı
V-Mark Anlayışı
Vegan Yaklaşımının Nedenleri - Gıda İntoleransı
Vegan Yaklaşımının Nedenleri - Dini Motivasyon
Vegan Yaklaşımının Nedenleri - Çevresel Taahhüt
Vegan Yaklaşımının Nedenleri - Sağlık Faydaları
Uluslararası Vegan Hakları
Vegan Anlayışında Zulüm İçermeme (Cruelty-Free)
Nasıl Vegan Olunur?
Neden Vegan Olunur?
Vegan Beslenme Şekli Nasıl?
Hayvan Hakları ve Refahı
Ben Veganım ve Bundan Mutluluk Duyuyorum
Vegan Olmak Yapılacak En Doğru Şeylerden Biridir
Hayvanlar Bizim Yememiz İçin Değildir

V-MARK HAKKINDA

BELGELENDİRME

VEGAN ETİKETİ

VEGAN KRİTERLERİ

SERTİFİKA SÜRECİ

VEGAN TESTLERİ

VEGAN GIDA

VEGAN İLAÇ

VEGAN KOZMETİK

VEGAN SPOR

VEGAN TEKSTİL

VEGAN TEMİZLİK

Site içinde ara