EnglishChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Vegan Temizlik Sektörü

Temizlik Ürünleri İçeriğinde Hayvansal Kaynaklı Neler Var?

Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler (PETA) isimli kuruluş, hayvansal türevli içerik maddeleri ve alternatifleri listesi yayınlamıştır. Bu liste, gıda, kozmetik, temizlik ve diğer ürünlerde hayvansal içeriklerden kaçınmaya yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Ancak doğal olarak bu liste her şeyi içermemektedir. Çünkü içerik çeşitleri ile ilgili binlerce patentli isim bulunmaktadır. Bir içerik tek bir isimle anılmasına rağmen, hayvansal, bitkisel veya sentetik kökenli olabilir. Ancak neticede bu liste bir kaynaktır ve insanlara yardımcı olmaya çalışmaktadır.

Temizlik Ürünleri İçeriğinde Hayvansal Kaynaklı Neler Var?

Ancak vegan olmak, kişisel saflığı korumak değil, hayvanlara yardım etmekle ilgilidir. Çok çok az miktarda hayvansal ürün içeren ürünlerden kaçınmak, bir noktada amacından saptırabilir. Çünkü bir bileşenin bir hayvandan elde edilip edilmediği her zaman açık değildir. Birçok şirket, tüketicileri ürkütmemek ve kazançlarına engel olmamak adına içerik etiketlerinden hayvan kelimesini kaldırmaktadır. Hayvansal bileşenler bitkisel veya sentetik alternatiflerinden daha iyi oldukları için değil, genelde daha ucuz olduğu için kullanılmaktadır.

Hayvansal içerik maddeleri, et, mandıra, yumurta, balıkçılık, kürk ve yün ticareti dahil olmak üzere hayvanları kullanan her sektörden gelmektedir. Bu sektörler yüzünden acı çeken hayvanlar olmaktadır. İşleme tesisleri her yıl milyonlarca ton ölü hayvan cesetlerini işleyerek karlı hayvansal içeriklere dönüştürüyor. Bazı hayvansal içerik maddeleri son ürüne dönüşmez, ancak üretim sürecinde kullanılır. Örneğin, bazı rafine şekerlerin üretiminde, şekeri beyazlatmak için kemik kömürü, bazı şarap ve bira üretiminde ise temizleme maddesi olarak balıkların yüzücü keseleri kullanılmaktadır. Kısaca ne olursa olsun bir noktada hayvansal bir bileşen insanların karşısına çıkmaktadır.

Temizlik sektöründe en yaygın kullanılan hayvansal bileşenler şunlardır:

  • İnek sütünden elde edilen kaprilik asit
  • İşlenmiş sığır yağı olan donyağı
  • Hayvansal yağlar olan gliserol ve stearik asit
  • Hayvansal lesitin (mumsu sinir dokusu)
  • Balıktan ve sığır yağından elde edilen oleyl alkol
  • Koyun yününden elde edilen kanolin
  • Arılar tarafından yapılan balmumu

Kuruluşumuz bünyesinde vegan anlayışa uygun çok sayıda test ve analiz yapılmakta ve vegan sertifikasyon hizmetleri verilmektedir. Bu hizmetler, yürürlükte olan yasal düzenlemelere ve yerli yabancı kuruluşlar tarafından geliştirilen standartlara uygun şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda olmak üzere talep eden kişi ve kuruluşlara V-Mark sertifikasyon hizmetleri de verilmektedir.

Vegan Etiketi

Yakın zamanda yapılan uluslararası bir anket çalışmasında, tüketicilerin, özellikle de genç nüfusun giderek artan şekilde sertifikalara ve etiketlere bağlı alışveriş kararları verdiğini ortaya koymuştur.

Tüketicilerin yüzde 91’i, ürünün vegan olduğunu garanti eden ve bağımsız bir kuruluş tarafından etiketlenmiş ürünleri tercih etmektedir.

Vegan Temizlik Sektörü

Temizlik Sektöründe Vegan Anlayışı
Vegan Temizlik Ürünleri Neden Önemli?
Vegan Temizlik Ürünleri Neler?
Cruelty-Free Temizlik Ürünleri Nedir?
Temizlik Ürünlerinin Vegan Olması Ne Anlam Taşıyor?
Temizlik Ürünleri İçeriğinde Hayvansal Kaynaklı Neler Var?
Temizlik Ürünleri İçin Hangi Testler Yapılıyor?
Doğa Dostu Temizlik Ürünleri
Bambu Tuvalet Kağıdı Neden Önemli?
Vegan Temizlik Ürünleri Sertifikası

V-MARK HAKKINDA

BELGELENDİRME

VEGAN ETİKETİ

VEGAN KRİTERLERİ

SERTİFİKA SÜRECİ

VEGAN TESTLERİ

VEGAN GIDA

VEGAN İLAÇ

VEGAN KOZMETİK

VEGAN SPOR

VEGAN TEKSTİL

VEGAN TEMİZLİK

Site içinde ara