İlk insanların yün kullanımı, hayatta kalma mücadelesinden kaynaklanmıştır. Bu insanlar korunma ve ısınma yollarını ararken, giyecek olarak hayvan postları kullanmışlardır. Postlar hem sıcak ve rahat hem de dayanıklı olduğu için, insanlar bir süre sonra yün yapmaya başlamışlardır. Babilliler, kabaca dokunmuş kumaştan giyecekler kullanmıştır. Çok geçmeden insanlar yünlü hayvan sürüleri geliştirmeye ve korumaya başlamıştır. Koyun yünü kısa sürede kullanımı en pratik olanlardan biri olmuştur. On bir ve on ikinci yüzyıllarda yün ticareti gelişmeye başlamıştır. İngilizler koyun yetiştirmede ustalaşırken, Flamanlar işleme becerilerini geliştirmiştir. Bir süre sonra da İngilizler, kendi yünlerini hem üretmenin hem de işlemenin avantajlarını farketmiştir.
Günümüzde yün sektörü, Avustralya, Arjantin, ABD ve Yeni Zelanda’nın başlıca ham yün tedarikçileri olarak hizmet verdiği küresel bir sektördür. ABD, yünlü kumaşın en büyük tüketicisi iken, Avustralya lider tedarikçidir. Avustralya yünü, dünya üretiminin yaklaşık dörtte birini oluşturmaktadır. Bugün pamuk, kumaşlar için kullanılan bir numaralı bitki ve lif olmasına rağmen, hayvansal lif için bir numaralı kaynak yündür.
Yünü koyundan kumaşa dönüştürmek için gerekli olan başlıca adımlar şunlardır: kırpma, temizleme ve ovma, sınıflandırma ve ayırma, taraklama, eğirme, dokuma ve apreleme. Yün esas olarak canlı hayvanlardan yapağının kırpılmasıyla elde edilmektedir.
Yün en fazla koyunlardan elde edilmektedir. Ayrıca yılda en az bir kez, koyunların kırkılmaları gerektiği için, yünün doğal olduğu ve hayvanlara eziyet edilmediği ileri sürülmektedir. Aslında bu konu oldukça tartışmalıdır. Çünkü, genetik manipülasyon yapılmasaydı, koyunlar sadece vücut ısılarını dengeleyecek kadar tüye sahip olurdu. Ancak yün ticari bir ürün haline gelince, koyunların daha fazla yün yapması sağlanmaktadır. Bu durumda koyunlar birer yün makinesi haline gelmiştir. Kısaca durum göründüğü kadar masum değildir.
Kuruluşumuz bünyesinde vegan anlayışa uygun çok sayıda test ve analiz yapılmakta ve vegan sertifikasyon hizmetleri verilmektedir. Bu hizmetler, yürürlükte olan yasal düzenlemelere ve yerli yabancı kuruluşlar tarafından geliştirilen standartlara uygun şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda olmak üzere talep eden kişi ve kuruluşlara V-Mark sertifikasyon hizmetleri de verilmektedir.