EnglishChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Vegan Tekstil Sektörü

Antik Dönemde Vegan Giyim Anlayışı Var mıydı?

Veganlığa karşı görüşlerden biri, bunun nispeten yeni bir fenomen olduğu ve insanların her zaman et yediğidir. Ancak yapılan araştırmalar pek de öyle olmadığını gösteriyor. Et yemek insan evriminde çok hayati ve önemli bir adımdır, ancak bilim adamları, her zaman hayvanları tüketmediğimiz konusunda fikir birliği içindeler.

Antik Dönemde Vegan Giyim Anlayışı Var mıydı?

Veganlığın kökenlerini bulmak için, vejetaryenliğin tarihine bakılmalıdır. Vejetaryen terimi 1900’lerde ortaya çıkmıştır ve şimdi vegan diyeti olarak adlandırılan beslenme şeklini ve diğer önemli varyasyonları tanımlamak için kullanılmıştır.

Antik dönemde Yunanlılar bunu, ruhu olan varlıklardan uzak durmak olarak tanımlamıştır. Hayvanları tüketmekten ve sömürmekten kaçınmanın en eski biçimleri, esas olarak, dini veya manevi uygulamalarla bağlantılıdır. Vejetaryenliğin bilinen en eski kanıtı, 9 bin yıl öncesine, Indus nehri uygarlığına uzanır. Hindu dininin kesin başlangıcı bilinmese de, takipçilerinin et tüketmediği yaygın olarak biliniyor. Eski Hindu metinlerinde, hayvanlara karşı şiddet içermeyen uygulamalara birçok referans bulunmaktadır. Örneğin, tüm yaratıklara karşı şiddetten uzak olan kişiler, tanrının en sevdiği kişilerdir. İnsanlara şiddet uygulamamak ve zavallı hayvanların katili veya düşmanı olmak şeytanın işidir. Hayvanlara zarar vermeden et elde edilemez. Et yemeyen, insanlara sevgili olur ve hastalık görmez. Et yemekten tamamen kaçının.

Eski Ahit’te de yer alan Yaratılış kitabında da şöyle denmektedir: Dünyanın her yerinde tohum veren bütün bitkileri ve tohum veren, meyve veren her ağacı size veriyorum. Yiyecek olarak verdiğim tüm yeşil bitkiler, yabani hayvanlara, göklerin tüm kuşlarına, yeryüzündeki tüm sürüngenlere ve her canlıya aittir. Aslında o zamanda insanlar ve hayvanlar, yaratılmış birer vegandır.

Mısır’da hüküm süren Akhenaten, hayvan kurban etmeyi yasaklayan ve tektanrıcılığa dayalı bir din kuran bir Firavundur. Ona göre tek tanrı Aten tarafından verilen herhangi bir canı almak günahtır. Bu firavunun tapınağında hiçbir kurban sunulmadı, sadece yeryüzünün meyveleri alterlerin üzerine serildi.

Kuruluşumuz bünyesinde vegan anlayışa uygun çok sayıda test ve analiz yapılmakta ve vegan sertifikasyon hizmetleri verilmektedir. Bu hizmetler, yürürlükte olan yasal düzenlemelere ve yerli yabancı kuruluşlar tarafından geliştirilen standartlara uygun şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda olmak üzere talep eden kişi ve kuruluşlara V-Mark sertifikasyon hizmetleri de verilmektedir.

Vegan Etiketi

Yakın zamanda yapılan uluslararası bir anket çalışmasında, tüketicilerin, özellikle de genç nüfusun giderek artan şekilde sertifikalara ve etiketlere bağlı alışveriş kararları verdiğini ortaya koymuştur.

Tüketicilerin yüzde 91’i, ürünün vegan olduğunu garanti eden ve bağımsız bir kuruluş tarafından etiketlenmiş ürünleri tercih etmektedir.

Vegan Tekstil Sektörü

Tekstil Sektöründe Vegan Anlayışı
Vegan Tekstil Ürünleri Neden Önemli?
Vegan Tekstil Ürünleri Neler?
Cruelty-Free Tekstil Ürünü Nedir?
Tekstil Ürünlerinin Vegan Olması Ne Anlam Taşıyor?
Tekstil Ürünlerinin İçeriğinde Hayvansal Kaynaklı Neler Var?
Tekstil Ürünleri İçin Hangi Testler Yapılıyor?
Doğa Dostu Giysiler
Kaz Tüyü Nasıl Elde Ediliyor?
Timsah Derisi Nasıl Elde Ediliyor?
Hayvan Yünü Nasıl Elde Ediliyor?
Hayvan Kürkü Nasıl Elde Ediliyor?
Antik Dönemde Vegan Giyim Anlayışı Var mıydı?
Vegan Suni Deri Sertifikası
Vegan Deri Sertifikası
Vegan Tekstil Sertifikası
Vegan Ayakkabı Sertifikası
Vegan Çanta Sertifikası

V-MARK HAKKINDA

BELGELENDİRME

VEGAN ETİKETİ

VEGAN KRİTERLERİ

SERTİFİKA SÜRECİ

VEGAN TESTLERİ

VEGAN GIDA

VEGAN İLAÇ

VEGAN KOZMETİK

VEGAN SPOR

VEGAN TEKSTİL

VEGAN TEMİZLİK

Site içinde ara