EnglishChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Vegan Spor Sektörü

Veganlık ve Fitness

Birçok insan, vegan beslenme tarzının, fitness çalışmaları için bir engel oluşturacağını ve veganlığın kilo kaybına neden olacağını düşünür. Aslında bitki bazlı yiyecekler vücut sisteminden çok daha hızlı geçer ve kilo kaybına neden olabilir. Ancak bitki esaslı bir yaşam şekline geçiliyorsa, dengeli beslenmek gerekir.

Veganlık ve Fitness

Bitki bazlı gıdalar, vücudun gelişmesine yardımcı olan alkali gıda olarak kabul edilmektedir ve sporcular ve düzenli olarak egzersiz yapanların vücutlarının, antrenman sonrasında çok daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Ayıca et ve süt ürünleri gibi asidik gıdalar, kanın asitliğini arttırma eğilimindedir ve antrenman sonrası iyileşme sırasında potansiyel olarak daha fazla ağrıya neden olmaktadır.

Doğru bir vegan diyet uygulanırsa, yeterince protein almak gerçekten çok kolaydır. Bir fincan pişmiş ıspanak yaklaşık 5 gram protein içerir. Ayrıca kenevir kalpleri, kabuklu yemiş ve tohumlar, kinoa, tofu, mercimek, seitan ve fasulye gibi gıdalar mükemmel vegan protein kaynaklarıdır. Bu sırada besin eksikliklerinden kaçınma konusunda endişe duyuluyorsa, B12 vitamini, D vitamini, kalsiyum veya demir gibi gıda ihtiyaçlarını karşılayacak takviyeler kullanılabilir.

Yapılan bilimsel araştırmalara göre et kaynaklı yemek, kan akışını yavaşlatmakta ve kan kaslara yavaş gitmektedir. Aksine bitkisel esaslı beslenenlerde kan akışkandır ve daha hızlı akar. Hayvansal kaynaklı besinler damarlara zarar vermektedir. Bazı bitkisel gıdalarda bulunan nitrat, damarların açık kalmasını sağlar ve kan akışını hızlandırır. Nitrat ayrıca kasların daha verimli kasılmasını sağlar.

Bitki esaslı beslenmenin güzel yanı, daha az kalori içermesidir. Bu sayede vücut fazla yağlanmaz. Kas geliştirmek için yeterince protein alınmalıdır. Bu nedenle ne kadar hayvansal veya bitkisel protein alındığı önemlidir. Genel olarak insanların protein ihtiyacı, vücut ağırlığının kilogram başına 0,8 gramdır. Ancak kas yapmak için bunun fazlası gereklidir (kilogram başına 2.2 gram protein).

Diğer yandan protein her şey değildir. Karbonhidratlar da kas yapmak için önemlidir. Genelde kilogram başına 5-7 gram karbonhidrat alımı yeterli olmaktadır.

Kuruluşumuz bünyesinde vegan anlayışa uygun çok sayıda test ve analiz yapılmakta ve vegan sertifikasyon hizmetleri verilmektedir. Bu hizmetler, yürürlükte olan yasal düzenlemelere ve yerli yabancı kuruluşlar tarafından geliştirilen standartlara uygun şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda olmak üzere talep eden kişi ve kuruluşlara V-Mark sertifikasyon hizmetleri de verilmektedir.

Vegan Etiketi

Yakın zamanda yapılan uluslararası bir anket çalışmasında, tüketicilerin, özellikle de genç nüfusun giderek artan şekilde sertifikalara ve etiketlere bağlı alışveriş kararları verdiğini ortaya koymuştur.

Tüketicilerin yüzde 91’i, ürünün vegan olduğunu garanti eden ve bağımsız bir kuruluş tarafından etiketlenmiş ürünleri tercih etmektedir.

Vegan Spor Sektörü

Sporda Vegan Anlayışı
Vegan Spor Anlayışı Neden Önemli?
Vegan Beslenme Sporcuları Olumsuz Etkiler mi?
Sporcuların Bitki Temelli Beslenmesi
Veganlık ve Fitness
Vegan Spor Ekipmanları Sertifikası

V-MARK HAKKINDA

BELGELENDİRME

VEGAN ETİKETİ

VEGAN KRİTERLERİ

SERTİFİKA SÜRECİ

VEGAN TESTLERİ

VEGAN GIDA

VEGAN İLAÇ

VEGAN KOZMETİK

VEGAN SPOR

VEGAN TEKSTİL

VEGAN TEMİZLİK

Site içinde ara