EnglishChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Vegan Spor Sektörü

Vegan Beslenme Sporcuları Olumsuz Etkiler mi?

Vegan besleme şeklinin özellikle protein, B12 vitamini, D vitamini, demir, çinko, kalsiyum ve iyot eksikliğine neden olduğu yaygın olarak dile getirilse de aslında sporcular açısından birçok fayda sağladığı da bir gerçektir.

Vegan Beslenme Sporcuları Olumsuz Etkiler mi?

Yeni bir araştırma sonuçlarına göre, bitki bazlı bir beslenme şeklinin sporculara sağladığı avantajlar şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Sporcular da kalp hastalığı için risk altındadır. Araştırmada dayanıklılık bisikletçilerinin ve koşucularının yüzde 44’ünde koroner plaklar tespit edilmiştir. Bitki bazlı bir diyet, plakları tersine çevirerek, kan basıncını ve kolesterolü düşürmekte ve kiloyu azaltarak sporcuların kalplerini güçlü tutmaktadır.
  • Et tüketimi ve yüksek kolesterol seviyeleri, iltihabı şiddetlendirerek ağrıya neden olabilir ve atletik performansı bozabilir. Araştırmalar, bitki bazlı bir diyetin iltihaplanma karşıtı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.
  • Doymuş yağ oranı düşük ve kolesterol içermeyen bitki bazlı bir diyet, kan akışkanlığını veya kalınlığını iyileştirmeye yardımcı olmaktadır. Bu şekilde daha fazla oksijen kaslara ulaşmakta, bu da atletik performansı arttırmaktadır.
  • Bitki bazlı diyetler, atardamar esnekliğini ve çapını iyileştirerek daha iyi kan akışına yol açmaktadır. Araştırmalara göre tek bir yüksek yağlı yemeğin bile birkaç saat boyunca atardamar işlevini bozduğunu göstermektedir.
  • Et yiyenlerle karşılaştırıldığında, bitki bazlı beslenen insanlar daha fazla antioksidan almakta, bu da serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olmaktadır. Serbest radikaller kas yorgunluğuna, atletik performansın azalmasına ve iyileşmenin bozulmasına neden olmaktadır.
  • Tipik olarak yağ oranı düşük ve lif oranı yüksek olan bitki bazlı diyetler vücut yağını azalmaktadır. Düşük vücut yağı, artan aerobik kapasite veya egzersizi beslemek için oksijen kullanma yeteneği ile ilişkilidir. Araştırmalar, bitki bazlı diyet yapan sporcuların, yoğun egzersiz sırasında kullanabilecekleri maksimum oksijen miktarını arttırarak daha iyi mukavemet sağladığını göstermektedir.

Kuruluşumuz bünyesinde vegan anlayışa uygun çok sayıda test ve analiz yapılmakta ve vegan sertifikasyon hizmetleri verilmektedir. Bu hizmetler, yürürlükte olan yasal düzenlemelere ve yerli yabancı kuruluşlar tarafından geliştirilen standartlara uygun şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda olmak üzere talep eden kişi ve kuruluşlara V-Mark sertifikasyon hizmetleri de verilmektedir.

Vegan Etiketi

Yakın zamanda yapılan uluslararası bir anket çalışmasında, tüketicilerin, özellikle de genç nüfusun giderek artan şekilde sertifikalara ve etiketlere bağlı alışveriş kararları verdiğini ortaya koymuştur.

Tüketicilerin yüzde 91’i, ürünün vegan olduğunu garanti eden ve bağımsız bir kuruluş tarafından etiketlenmiş ürünleri tercih etmektedir.

Vegan Spor Sektörü

Sporda Vegan Anlayışı
Vegan Spor Anlayışı Neden Önemli?
Vegan Beslenme Sporcuları Olumsuz Etkiler mi?
Sporcuların Bitki Temelli Beslenmesi
Veganlık ve Fitness
Vegan Spor Ekipmanları Sertifikası

V-MARK HAKKINDA

BELGELENDİRME

VEGAN ETİKETİ

VEGAN KRİTERLERİ

SERTİFİKA SÜRECİ

VEGAN TESTLERİ

VEGAN GIDA

VEGAN İLAÇ

VEGAN KOZMETİK

VEGAN SPOR

VEGAN TEKSTİL

VEGAN TEMİZLİK

Site içinde ara