EnglishChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Vegan Spor Sektörü

Sporcuların Bitki Temelli Beslenmesi

Esas olarak sporcuların, atletik olmayan kişilere göre, önerilenden daha fazla protein ihtiyacı bulunmaktadır. Hayvansal proteinler, tüm gerekli amino asitleri içeren bitki bazlı kaynaklara göre daha büyük bir biyolojik değere sahiptir. Bununla birlikte, gün boyunca tüketilen çeşitli bitkisel gıdalardan elde edilen protein, kalori ihtiyacı karşılandığında, tüm gerekli amino asitleri sağlamaktadır. Bitki bazlı bir sporcunun protein ihtiyaçlarını karşıladığından emin olmak için, soya ürünleri, fasulye, mercimek, kabuklu yemişler, tohum ve kinoa gibi yüksek proteinli bitkisel gıdalar önerilmektedir. Bu arada bezelye ve pirinç formundaki ek protein tozları, egzersiz sonrası daha hızlı ve verimli bir şekilde daha fazla protein tüketmenin bir yoludur.

Sporcuların Bitki Temelli Beslenmesi

Birkaç elit sporcu, son yıllarda bitki temelli bir yaşam şeklini benimseyince, sporcular için bitki bazlı diyetlerin popülaritesi artmıştır. Bazı araştırmalar, bu yeme şeklinin sporcular için potansiyel performans faydaları sunabileceğini öne sürmektedir. Bitki bazlı diyetlere özgü antioksidan, mikrobesin ve karbonhidrat açısından zengin besinler, bir sporcunun antrenmanına yardımcı olmaktadır. Bitki bazlı gıdalar aynı zamanda, aerobik fiziksel aktivite sırasında kullanılan enerji kaynakları olan kepekli tahıllar, baklagiller ve nişastalı sebzeler gibi yüksek karbonhidratlı gıda kaynaklarını içermektedir.

Bitki bazlı beslenme denildiği zaman, genel olarak besin açısından zengin bitkisel gıdaların tüketilmesi, buna karşılık yüksek oranda işlenmiş gıda ve hayvansal ürün tüketiminin terkedilmesi anlaşılmaktadır.

Bitki bazlı bir diyet uygulayan sporcular, herhangi bir hayvansal ürün tüketmedikleri için vegan olarak tanımlanmaktadır. Veganlık bir yaşam şeklidir, çünkü vegan diyetini uygulayan birçok insan, gıda dışında, bir hayvanın derisini, yününü veya başka parçalarını ve hayvanlar üzerinde test edilmiş ürünleri kullanmaz.

Sporcular için en önemli nokta, optimum sağlık ve performansı sağlarken bu beslenme şeklini doğru bir şekilde uygulayabilmektir.

Kuruluşumuz bünyesinde vegan anlayışa uygun çok sayıda test ve analiz yapılmakta ve vegan sertifikasyon hizmetleri verilmektedir. Bu hizmetler, yürürlükte olan yasal düzenlemelere ve yerli yabancı kuruluşlar tarafından geliştirilen standartlara uygun şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda olmak üzere talep eden kişi ve kuruluşlara V-Mark sertifikasyon hizmetleri de verilmektedir.

Vegan Etiketi

Yakın zamanda yapılan uluslararası bir anket çalışmasında, tüketicilerin, özellikle de genç nüfusun giderek artan şekilde sertifikalara ve etiketlere bağlı alışveriş kararları verdiğini ortaya koymuştur.

Tüketicilerin yüzde 91’i, ürünün vegan olduğunu garanti eden ve bağımsız bir kuruluş tarafından etiketlenmiş ürünleri tercih etmektedir.

Vegan Spor Sektörü

Sporda Vegan Anlayışı
Vegan Spor Anlayışı Neden Önemli?
Vegan Beslenme Sporcuları Olumsuz Etkiler mi?
Sporcuların Bitki Temelli Beslenmesi
Veganlık ve Fitness
Vegan Spor Ekipmanları Sertifikası

V-MARK HAKKINDA

BELGELENDİRME

VEGAN ETİKETİ

VEGAN KRİTERLERİ

SERTİFİKA SÜRECİ

VEGAN TESTLERİ

VEGAN GIDA

VEGAN İLAÇ

VEGAN KOZMETİK

VEGAN SPOR

VEGAN TEKSTİL

VEGAN TEMİZLİK

Site içinde ara