Vegan ürünler herhangi bir hayvansal bileşen içermezler, ancak vejetaryen gıdalar söz konusu olduğunda süt, yumurta ve bal bazlı bileşenlere izin verilmektedir. Ancak bunların organik olması veya alternatif olarak hayvanların refahına ve beslenmelerine saygı duyan çiftliklerden gelmesi gerekmektedir.
Veganlar için, peynir üretiminde kullanılan peynir mayasının normalde kullanılan dana şırdanından elde edilmemiş olması, ya da şarap üretiminde kazein, albümin ve hayvansal jöleler gibi hayvansal kökenli bileşenlerin kullanılmamış olması gerekmektedir.
Gelişmiş laboratuvarlarda bütün bu bileşenler ayrı ayrı niteliksel ve niceliksel olarak tespit edilmektedir. Bu testler olumlu sonuçlandığı takdirde işletmelere vegan sertifikası ve ürünlere iliştirilmek üzere V-Mark etiketi kullanma izni verilmektedir.
V-Mark belgesi ve etiketi, söz konusu ürünler için şunları garanti etmektedir:
- Ürünlerin, standardın gerektirdiği ürün ve süreç gereksinimlerine uygun olduğunu
- V-Mark belge ve etiketinin, vegan veya vejetaryen beslenmeyi tercih eden tüketicilere güven verdiğini
- Ürünün, etikette belirtilmesi gerekmeyen bileşenleri ya da hayvansal türevleri içermediğini
Esas olarak belgelendirme süreci bir ön değerlendirme ile başlamaktadır. Bu ön değerlendirmede, sertifikasyon talep edilen ürünlerin bileşimi değerlendirilmekte ve katkı maddeleri dahil olmak üzere tüm bileşenlerin yanı sıra üretim süreci ele alınmaktadır. Üretici firma, hayvansal içerikler ile herhangi bir teması ve kontaminasyonu önlemek için alınan tüm önlemleri ve faaliyet süreçlerini açıklamak zorundadır.
Belgelendirme sürecinin ikinci adımı yerinde muayene ve doğrulamadır. Yerinde inceleme, ürünlerin, spesifikasyonun vegan gereksinimleri ile fiilen uyumlu olduğunu doğrulamayı amaçlamaktadır. Ayrıca ürünün standartta tanımlanan kriterlere uygunluğunu tehlikeye atacak üretim süreçleri ve çevresel ve sosyal kriterlere uygunluk doğrulanmaktadır.
Belgelendirme sürecinin üçüncü adımı uygunluk sertifikasının verilmesidir. Değerlendirme ve doğrulama sürecinde toplanan bilgi ve verilere dayanarak V-Mark sertifikası düzenlenmekte ve V-Mark etiketi kullanım izni verilmektedir.
Nihayet belgelendirme sürecinin son adımı gözetimdir. Bu adımda periyodik muayeneler ve analizler yer almaktadır. Periyodik denetimler ve analizler yapılarak, uygunluk koşullarının sürdürülmesi sağlanmaktadır.
Kuruluşumuz bünyesinde vegan anlayışa uygun çok sayıda test ve analiz yapılmakta ve vegan sertifikasyon hizmetleri verilmektedir. Bu hizmetler, yürürlükte olan yasal düzenlemelere ve yerli yabancı kuruluşlar tarafından geliştirilen standartlara uygun şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda olmak üzere talep eden kişi ve kuruluşlara V-Mark sertifikasyon hizmetleri de verilmektedir.