Vegan sertifika süreci eğer vegan iddiasında bulunan ürün tüm kriterlere hali hazırda uygun ise düşünülenden çok daha zahmetsiz ve kolay geçen bir süreçtir.
Vegan ürünler herhangi bir hayvansal bileşen içermezler, ancak vejetaryen gıdalar söz konusu olduğunda süt, yumurta ve bal bazlı bileşenlere izin verilmektedir. Ancak bunların organik olması veya alternatif olarak hayvanların refahına ve beslenmelerine saygı duyan çiftliklerden gelmesi gerekmektedir.
Örneğin, vegan sertifikasına sahip olmak isteyen bir peynir üretiminde kullanılan peynir mayasının normalde kullanılan dana şırdanından elde edilmemiş olması, ya da şarap üretiminde kazein, albümin ve hayvansal jöleler gibi hayvansal kökenli bileşenlerin kullanılmamış olması gerekmektedir.
Gelişmiş laboratuvarlarda bütün bu bileşenler ayrı ayrı niteliksel ve niceliksel olarak tespit edilmektedir. Bu testler olumlu sonuçlandığı takdirde işletmelere vegan sertifikası ve ürünlere iliştirilmek üzere V-Mark etiketi kullanma izni verilmektedir.
Vegan sertifikasyon süreci, ürünlerin ve bileşenlerin ayrıntılı bir listesini ve üretim tesisi, üretim süreci, temizleme protokolleri ve herhangi bir ekipmanı veya üretim hattını başkalarıyla paylaşıp paylaşmadığı bilgilerini sunarak başlar. Üretim sürecinin karmaşıklığına bağlı olarak, tesisin fiziksel denetimini gerçekleştirmek üzere bir denetçi atanır.
Vegan sertifika süreci, başvuruların alınması, ön inceleme ve değerlendirmenin yapılması, gerekli testlerin uygulanması ve ortaya çıkacak uygunsuzlukların giderilmesi gibi farklı süreçler içermektedir ve bu süreçlerin sonuçlanmasına bağlı olarak belgelendirme işlemleri belli bir süre almaktadır.
Çok karmaşık süreçlere sahip işlemelerde bu süreç daha uzun sürmektedir. Üretim faaliyetleri ve ürün içerik ve aşamaları, çeşitli görsel ve deneysel yöntemler ile denetlenmekte ve ilgili standartlara ve yasal düzenlemelere uygunluğu tespit edilen ürünlere V-Mark sertifikası verilmektedir.
Kuruluşumuz bünyesinde vegan anlayışa uygun çok sayıda test ve analiz yapılmakta ve vegan sertifikasyon hizmetleri verilmektedir. Bu hizmetler, yürürlükte olan yasal düzenlemelere ve yerli yabancı kuruluşlar tarafından geliştirilen standartlara uygun şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda olmak üzere talep eden kişi ve kuruluşlara V-Mark sertifikasyon hizmetleri de verilmektedir.