EnglishChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Vegan Kriterleri

Vegan Kriterleri - Doğaya Zarar Vermeme

Tüketilen gıdaların çevre üzerinde büyük bir etkisi vardır. Etki, farklı diyetler arasında önemli ölçüde değişir. Vegan ve vejetaryen diyetlerin hangisinin yerküre üzerinde daha az çevresel etkiye sahip olduğu tartışılmaktadır.

Vegan Kriterleri - Doğaya Zarar Vermeme

Birleşmiş Milletler’e göre dünyanın nüfusu 2050 yılına kadar 10 milyara ulaşacak. Bu yüzde 30 oranında bir artış demektir. Bu durumda karşılanması gereken hayvansal ürünler için talep artacak. 2050 yılına kadar süt üretiminin yüzde 58, et üretiminin ise yüzde 73 oranında talep artışı beklenmektedir. Bu noktada hayvan refahı, iklim değişikliği ve sera gazı emisyonları ile ilgili endişeler iyice su üstüne çıkmıştır.

Modern gıda sistemleri, çevre üzerinde son derece sürdürülemez bir etkiye sahiptir. Toprak, su ve fosil enerjisi gibi doğal kaynaklar, besi hayvanlarını yetiştirmek ve mahsul üretmek için kullanılmakta ve çevresel bozulma her geçen gün artırmaktadır. Bu nedenle, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini ve mevcut gıda sisteminin çevresel ayak izlerini azaltmanın yollarını bulmak artık kaçınılmaz olmuştur.

Sürdürülebilir bir vegan beslenme şekli, çevresel etkisi çok az olan, biyoçeşitliliğe ve ekosistemlere saygılı, koruyucu ve besleyici olarak yeterli, güvenli, sağlıklı, kültürel olarak kabul edilebilir ve ekonomik olarak uygun bir beslenme şeklidir.

Hayvancılık çok sayıda girdi gerektirir. Aynı zamanda çevreyi olumsuz etkileyen istenmeyen yan ürünler üretir. Uzmanlar yaşam döngüsü etki değerlendirmesi tekniği ile bu etkileri belirlemekte ve değerlendirmektedir. Bu yöntem ile üretim, nakliye, işleme, depolama, atık bertarafı ve gıda üretiminin diğer döngülerinin çevresel etkileri tahmin edilmektedir. Bu yöntemde esas olarak farklı beslenme şekillerinin, sera gazı emisyonları, arazi kullanımı ve su ayak izi gibi temel göstergeler üzerindeki etkileri izlenmektedir. Yapılan çalışmalara göre, örneğin sera gazları, vegan beslenme şeklinde en düşük karbondioksit salınımına neden olmaktadır.

Kuruluşumuz bünyesinde vegan anlayışa uygun çok sayıda test ve analiz yapılmakta ve vegan sertifikasyon hizmetleri verilmektedir. Bu hizmetler, yürürlükte olan yasal düzenlemelere ve yerli yabancı kuruluşlar tarafından geliştirilen standartlara uygun şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda olmak üzere talep eden kişi ve kuruluşlara V-Mark sertifikasyon hizmetleri de verilmektedir.

Vegan Etiketi

Yakın zamanda yapılan uluslararası bir anket çalışmasında, tüketicilerin, özellikle de genç nüfusun giderek artan şekilde sertifikalara ve etiketlere bağlı alışveriş kararları verdiğini ortaya koymuştur.

Tüketicilerin yüzde 91’i, ürünün vegan olduğunu garanti eden ve bağımsız bir kuruluş tarafından etiketlenmiş ürünleri tercih etmektedir.

Vegan Kriterleri

Vegan Kriterleri - Hayvansal Bileşen İçermeme
Vegan Kriterleri - Hayvanlara Eziyet Edilmeme
Vegan Kriterleri - Doğaya Zarar Vermeme
Vegan Kriterleri - İnsan Sağlığını Önemseme
Vegan Kriterleri - Dengeli Beslenme
Vegan Kriterleri - Balık veya Diğer Deniz Hayvanları
Vegan Kriterleri - Hayvanların Yaşam Hakları

V-MARK HAKKINDA

BELGELENDİRME

VEGAN ETİKETİ

VEGAN KRİTERLERİ

SERTİFİKA SÜRECİ

VEGAN TESTLERİ

VEGAN GIDA

VEGAN İLAÇ

VEGAN KOZMETİK

VEGAN SPOR

VEGAN TEKSTİL

VEGAN TEMİZLİK

Site içinde ara