The Economist dergisi, Y kuşağının dörtte birinin vegan veya vejetaryen olarak tanımlandığını bildirmiş ve 2019 yılını vegan yılı ilan etmiştir. Birçok ünlü vegan, hayranlarını etik nedenlerle olmasa da sağlık ve çevresel faydaları nedeniyle vegan olmaya teşvik etmektedir. Araştırmalara göre, vegan gıda sektörü bir önceki yıla göre yüzde 20 büyüme kaydetmiştir ve satışlar 3,3 milyar dolara ulaşmıştır.
Vegan olan her şeye olan bu talep, diğer sektörlerin, özellikle de kozmetik sektörünün dikkatini çekmekte gecikmemiştir. Vegan kozmetik ürünler vegan gıda ürünlerini takip etmektedir, çünkü bu iki ürün grubu esas olarak aynı malzemeleri kullanmaktadır. Yiyerek tüketmek iyi olduğuna göre, topikal olarak uygulamak da iyi olmalıdır.
Sade ve basit bir anlatımla vegan güzellik, hayvansal içeriğin olmaması anlamına gelmektedir. Zulümsüz derken, hayvanlar üzerinde test edilmeyen bir ürün ifade edilmektedir. Başka bir deyişle vegan bir kozmetik ürünü, bir hayvan üzerinde test edilmemiş ve hayvansal içerik içermeyen bir üründür.
Güzellik ürünlerinde bulunan yaygın hayvan kaynaklı bileşenler arasında bal, balmumu, yün yağı (lanolin), köpekbalığı karaciğeri yağı (skualen), karmin (ezilmiş böcekler), jelatin (inek veya domuz kemikleri, tendonlar veya bağlar), inek idrarı (allantoin), balina salgısı (ambergris) ve plasenta (koyun organları) bulunmaktadır. Bunlar zararsız bileşenlerdir, ancak nemlendiricilerde, kozmetik ürünlerinde ve şampuanlarda bu hayvansal bileşenlerin bulunması caydırıcı gelmektedir.
Aslında bu tür hayvansal içeriklerin hiçbir şekilde üstün olduğu kanıtlanmış değildir, üstelik sağlıklı vegan alternatifleri bulunmaktadır.
Bu arada bitki bazlı ile eş anlamlı olan vegan güzellik terimi de yanıltıcıdır. Makyaj malzemelerinin sadece vegan olması ve zulüm içermemesi, onu sağlıklı yapmamaktadır. İçerik listesinde sağlıksız birçok kimyasal ve dolgu maddeleri bulunabilir. Sadece doğal bileşenleri kullanmak, genelde kirlenmeye ve etkinlik kaybına neden olan bakteri üremesine neden olabilir.
Kuruluşumuz bünyesinde vegan anlayışa uygun çok sayıda test ve analiz yapılmakta ve vegan sertifikasyon hizmetleri verilmektedir. Bu hizmetler, yürürlükte olan yasal düzenlemelere ve yerli yabancı kuruluşlar tarafından geliştirilen standartlara uygun şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda olmak üzere talep eden kişi ve kuruluşlara V-Mark sertifikasyon hizmetleri de verilmektedir.