Bir zamanlar daha çok sağlık bilincine sahip insanlar tarafından algılanan veganlık, bugün trend olmuştur. Vegan olan her şeye olan bu talep, kaçınılmaz olarak kozmetik ürünlere de yönelmiştir.
Vegan kozmetik ürünler ağırlıklı olarak hayvansal içeriklerin olmaması ve hayvanlar üzerinde test edilmemesi yaklaşımına odaklanmaktadır. Hayvansal bileşenler içermeyen bir kozmetik ürünü, eğer hayvanlar üzerinde test edilmişse, bu vegan anlayışına uymamaktadır. Bunun aksine, hayvanlar üzerinde test edilmiş ancak hayvansal bileşenler içeren bir kozmetik ürün de vegan anlayışına uymamaktadır. Kısaca, bitmiş bir ürün, hayvanlara eziyet edilmediğini söyleyebilir, ancak bu yeterli değildir. Kozmetik ürünlerin hayvan testleri içerik düzeyinde yapılmaktadır.
Vegan güzellik ürünlerinde yaygın olarak bulunan hayvan kaynaklı bileşenler şunlardır:
- Bal
- Balmumu
- Lanolin (yün yağı)
- Skualen (köpekbalığı karaciğeri yağı)
- Karmin (ezilmiş böcekler)
- Jelatin (inek veya domuz kemikleri, tendonlar veya bağlar)
- Allantoin (inek idrarı)
- Ambergris (balina salgısı)
- Plasenta (koyun organları)
Bu sayılan hayvansal bileşenler her ne kadar zararlı olsalar da bir kozmetik ürün için yeterinde itici görünmektedir. Üstelik bu tür hayvansal içeriklerin çok üstün veya çok etkili oldukları kanıtlanmış değildir. Diğer taraftan bunların bitki esaslı ve sağlıklı alternatifleri bulunmaktadır.
Aslında bir kozmetik ürünün sadece vegan olması ve hayvanlara eziyet edilmemiş olması, bu ürünün sağlıklı olduğu anlamına gelmemektedir. Vegan olsalar da bu ürünlerin içeriklerinde sağlıksız kimyasal bileşikler ve dolgu maddeleri yer alabilir.
Bugün bazı kozmetik firmaları, hayvanların laboratuvar testlerinde kullanımına son vermek için kampanyalar yürütmektedir. Bu tür faaliyetler güzellik konusunda vegan farkındalığını arttırmaktadır. Zulüm içermeyen kozmetik ürünler için tüketiciler talepte bulunmaktadır. Sonunda hayvan testlerinin yerini alacak yöntemler geliştirilmeye başlanmıştır. Birçok kozmetik firması için başlıca tüketici sorunu, ürünlerin etik ve çevresel etkileriyle ilgili endişelerdir.
Kuruluşumuz bünyesinde vegan anlayışa uygun çok sayıda test ve analiz yapılmakta ve vegan sertifikasyon hizmetleri verilmektedir. Bu hizmetler, yürürlükte olan yasal düzenlemelere ve yerli yabancı kuruluşlar tarafından geliştirilen standartlara uygun şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda olmak üzere talep eden kişi ve kuruluşlara V-Mark sertifikasyon hizmetleri de verilmektedir.