Bir kozmetik ürünün içeriğinde bulunan hayvansal bileşenleri tespit etmek için testler yapmak, bir vegan kozmetik ürünü için gerçekleştirilecek testlerden çok daha pahalıdır ve bu testler hiç de kolay değildir. Buna karşılık vegan testleri ve hayvanlara yapılan eziyet ile ilgili süreçler, çok da ucuz ve kolaydır.

Vegan kozmetik ürünlere yönelmenin belki de en büyük yararı, tüketicileri, kozmetik malzemelerini değerlendirmeye zorlamasıdır. İnsanlar ne satın aldıklarını artık sorgulamakta ve araştırmaktadır. Bu nedenle vegan güzellik hareketi güç kazanmaktadır.
Tüm işaretler, sadece daha temiz ve sağlıklı değil, aynı zamanda vegan ve zulümden uzak olmaya çalışan bir kozmetik sektörüne işaret etmektedir. Uzmanlara göre kozmetik sektörünün geleceği vegandır ve hayvanlara eziyet edilmemesidir. Henüz bütün kozmetik firmaları bu yaklaşımı benimsemiş değildir, ancak birçoğu farkındadır.
Esas itibariyle vegan kozmetik ürünlerin içeriğinde yer alan başlıca hayvansal kaynaklı bileşenler, bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla şunlardır:
- Bal
- Balmumu
- Lanolin (yün yağı)
- Skualen (köpekbalığı karaciğeri yağı)
- Karmin (ezilmiş böcekler)
- Jelatin (inek veya domuz kemikleri, tendonlar veya bağlar)
- Allantoin (inek idrarı)
- Ambergris (balina salgısı)
- Plasenta (koyun organları)
Aslına bakılırsa, kozmetik ürünlerin bu kadar çok hayvansal yan ürün içerdiğini ve satış yapabilmek için yanıltıcı isimler verildiğini öğrenmek oldukça şaşırtıcıdır. Ancak güzelleşme gayreti asla kişiye zarar vermemelidir. Bu hayvansal bileşenlerin zararlı olup olmadıkları hala araştırılsa da bu konuda veganlar en doğru kararı vermiş gibi görünüyor. Uzmanlar da bu hayvansal bileşenlerin bitki esaslı eşdeğerlerinin bulunduğunu zaten açıklıyorlar.
Örneğin, karmin olarak da bilinen bir boya, aynı isimli bir böcekten toplanmaktadır. Bu böcekler kaktüs bitkileriyle beslenir. Bu böcekler kendilerini koruma amaçlı kırmızı renkli karminik asit salgılar. Böcekler ezilerek bu salgı toplanır ve yoğun bir kırmızı boya elde edilir. Birçok rujda ve allıkta bu boya kullanılır.
Kuruluşumuz bünyesinde vegan anlayışa uygun çok sayıda test ve analiz yapılmakta ve vegan sertifikasyon hizmetleri verilmektedir. Bu hizmetler, yürürlükte olan yasal düzenlemelere ve yerli yabancı kuruluşlar tarafından geliştirilen standartlara uygun şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda olmak üzere talep eden kişi ve kuruluşlara V-Mark sertifikasyon hizmetleri de verilmektedir.