EnglishChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Vegan İlaç Sektörü

İlaçların İçeriğinde Hayvansal Kaynaklı Neler Var?

Birçok hasta çeşitli nedenlerle hayvansal ürünleri yemekten kaçınıyor, ancak doktorlar bir ilaç yazarken bunu düşünmüyor. Aslında düşünseler bile ilaçların hastanın diyet gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını belirlemenin zor olduğunu düşünüyor.

İlaçların İçeriğinde Hayvansal Kaynaklı Neler Var?

Gıdalardaki hayvansal ürünlerle ilgili özel diyet tercihleri toplumda oldukça yaygındır. Din, kültür, ekonomik durum, çevresel kaygı, gıda intoleransı ve kişisel tercihler (vegan olma) gibi etkilerin tümü, insanların tüketmeyi seçtiği gıdalarda rol oynar. İngiltere’de nüfusun yüzde 5’inin vegan veya vejetaryen olduğunu göstermektedir.

Vejetaryenler, bir hayvanın kesilmesinden elde edilen ürünleri kullanmayan kişiler olarak tanımlanırken veganlar, hayvan kaynaklı hiçbir gıdayı tüketmezler. Bazı dini inanışlar da bazı hayvansal ürünlerden kaçınır.

Birçok hasta ve doktor, yaygın olarak reçete edilen ilaçların hayvansal ürünler içerdiğinden habersizdir. Örneğin, düşük moleküler ağırlıklı heparin domuzlardan, gelofusine ineklerden ve konjuge östrojen atlardan elde edilmektedir. Ayrıca, yaygın olarak kullanılan bazı bileşenlerde, sadece bileşen listesini okumak, ürünün hastanın diyet tercihlerini karşılayıp karşılamadığını netleştirmemektedir.

Birçok sorunlu bileşen bulunmaktadır. Örneğin inek sütünden elde edilen laktoz, geleneksel olarak sığır peynir mayası kullanılarak ekstrakte edilir. Dolgu ve seyreltici toz olarak ve ilaç üretiminde yardımcı olarak kullanılır. Bazı firmalar artık sütten laktozu çıkarmak için vejetaryen süreçleri kullanıyor ve bu da vejetaryenler için uygunluğu konusunda potansiyel karışıklığa yol açıyor.

Benzer şekilde jelatin, ilaçları kapsüllemek için yaygın olarak kullanılır ve sığır veya domuz derisinden, kemikten ve bazen balıktan elde edilir. Domuzlardan elde edilirse, bazı Müslümanlar ve Yahudiler için sorun olabilir. Dünya Sağlık Örgütü, jelatinin kendisinin saf olduğunu açıklamış ve bu tür ürünlerin yutulmasına izin vermiştir.

Sorun yaratan bir diğer yaygın bileşen, tablet işlemede kullanılan ve ilaçların çözünürlüğünü arttıran bir yağlayıcı olan magnezyum stearattır. Geçmişte bu bileşen ineklerin, domuzların ve koyunların işlenmiş yağından elde edilirdi, ancak bugün bitkisel maddelerden de üretilmektedir.

Kuruluşumuz bünyesinde vegan anlayışa uygun çok sayıda test ve analiz yapılmakta ve vegan sertifikasyon hizmetleri verilmektedir. Bu hizmetler, yürürlükte olan yasal düzenlemelere ve yerli yabancı kuruluşlar tarafından geliştirilen standartlara uygun şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda olmak üzere talep eden kişi ve kuruluşlara V-Mark sertifikasyon hizmetleri de verilmektedir.

Vegan Etiketi

Yakın zamanda yapılan uluslararası bir anket çalışmasında, tüketicilerin, özellikle de genç nüfusun giderek artan şekilde sertifikalara ve etiketlere bağlı alışveriş kararları verdiğini ortaya koymuştur.

Tüketicilerin yüzde 91’i, ürünün vegan olduğunu garanti eden ve bağımsız bir kuruluş tarafından etiketlenmiş ürünleri tercih etmektedir.

Vegan İlaç Sektörü

İlaç Sektöründe Vegan Anlayışı
Vegan İlaçlar Neden Önemli?
Vegan İlaçlar Neler?
Cruelty-Free İlaç Ürünü Nedir?
İlaçların Vegan Olması Ne Anlam Taşıyor?
İlaçların İçeriğinde Hayvansal Kaynaklı Neler Var?
İlaçlar İçin Hangi Testler Yapılıyor?
Doğa Dostu İlaçlar
Veganlar Nasıl B12 Vitamini Alır?
Vegan Vitaminler Faydalı mı?

V-MARK HAKKINDA

BELGELENDİRME

VEGAN ETİKETİ

VEGAN KRİTERLERİ

SERTİFİKA SÜRECİ

VEGAN TESTLERİ

VEGAN GIDA

VEGAN İLAÇ

VEGAN KOZMETİK

VEGAN SPOR

VEGAN TEKSTİL

VEGAN TEMİZLİK

Site içinde ara