Konu modern ilaçları kullanmaya geldiği zaman veganların yüzleşmek zorunda olduğu bir durum çıkıyor ortaya. İlaç sektörü veganlığın daha az net olduğu bir alan. Vegan kriterleri nerede bitmeli ve insanların kendilerine öncelik vermeleri nerede başlamalı?
Veganlık modern dünyanın zulmüne insanların gözlerini açmasını sağlamaktadır. Ancak tamamen sağlık nedenleriyle bitki bazlı bir beslenme şeklinde geçiş yapmaya karar veren insanlar, hayvan refahını çevreleyen etikle ilgilenmek zorundadır. Vegan gıda dünyasına bir kere girdikten sonra insanlar, etik olarak, kişisel çıkarlar için sömürülen binlerce hayvanın ıstırabına ortak olmaktadır. Bundan sonra geriye dönüş artık olmamaktadır.
Üretici firmalar ve tasarımcıları, hemen hemen her yiyecek ve ev eşyası için vegan ikameleri yaratmak için çalışmaktalar. Bal ve hamburgerden çamaşır tozu ve rujlara kadar, satın alınacak geleneksel bir ürün varsa, şüphesiz ikame edilebilecek bitki bazlı, etik bir alternatif de bulunmaktadır. Ancak tıp alanında işler biraz bulanıklaşıyor.
Tıp, mümkün olduğunca zulümden uzak ve bitki bazlı yaşamaya çalışan kişiler için potansiyel bir komplikasyon alanıdır. İlaç konusu, birçok bilinçli hasta için çeşitli farklı ahlaki ikilemleri gündeme getiriyor. Bir vegan, acil servise gitmek zorunda kaldığında ve acı içinde kıvranırken, yutulması istenilen haplar ve enjeksiyonlar için minnettar olacaktır. O sırada bu ilaçları almanın etik yönü ile kesinlikle ilgilenmeyecektir. Sadece o anda yaşadığı sıkıntının dinmesini umut edecektir. İlaçların ne kadar vegan olduğu, kesinlikle akla gelmeyecektir.
Modern tıp neredeyse tamamen vegan değildir, olması da beklenmemelidir. Ancak ilacın nasıl formüle edildiği ve içeriğinde ne bulunduğu gerçekten bilinmemektedir. Birçok kişi, ne yazık ki yaşamın bir anında bir tablet ya da tatsız bir ilaç almak zorunda kalacaktır. Kötü olan şu ki, ilaçların büyük bir kısmı vegan dostu olmayan bileşenler içermektedir. En yaygın hayvan kaynaklı içerik, ilacın etken bileşenini vücuda taşımak için kullanılan laktozdur. Tabletlerdeki diğer hayvan bazlı türevler arasında jelatin, magnezyum stearat, kırmız boyası, insülin ve amino asitler bulunmaktadır.
Ayrıca tüm ilaçların, hayvanlar üzerinde güvenlik testlerinden geçirilmesi yasal olarak gereklidir. Bu, potansiyel olarak ölümcül yan etkileri belirlemek için insanlar üzerinde test edilmeden önce gerçekleşmektedir. Bu nedenle, bileşimi ve içerik listesi ne olursa olsun hiçbir ilaç, zulüm içermez veya teknik olarak vegan dostu değildir. Bu durum veganlar için tam bir çıkmaz oluşturmaktadır.
Kuruluşumuz bünyesinde vegan anlayışa uygun çok sayıda test ve analiz yapılmakta ve vegan sertifikasyon hizmetleri verilmektedir. Bu hizmetler, yürürlükte olan yasal düzenlemelere ve yerli yabancı kuruluşlar tarafından geliştirilen standartlara uygun şekilde gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda yetişmiş ve deneyimli bir kadroya sahip olan kuruluşumuzda, en son teknolojik ekipman kullanılmakta ve çağdaş yöntemlere uyulmaktadır. Bu kapsamda olmak üzere talep eden kişi ve kuruluşlara V-Mark sertifikasyon hizmetleri de verilmektedir.