Gıda sektöründe vegan anlayışının gelişmesinde şüphesiz şu iki faktör etkili olmaktadır:
- Vegan beslenme şeklinin faydaları hakkında farkındalığın artması
- Gıda sektöründe hayvan sağlığı ve hayvanlara yapılan zulüm hakkında farkındalığın artması
Bu iki unsur, insanları hayvan bazlı gıdalardan bitki bazlı gıdalara geçmeye teşvik etmektedir. 2012 yılından 2017 yılına kadar etsiz gıda talebi hemen hemen yüzde bin oranında artmıştır. Google’da yapılan vegan gıda aramalarının sayısı, glutensiz ve vejetaryen gıda aramalarından üç kat daha fazladır. Bu rakamlar vegan gıda anlayışının dünya çapında hızla artan popülaritesini göstermektedir.
Dünyada en yüksek vegan nüfus oranına sahip ülkeler arasında ABD, Avustralya, İngiltere, Yeni Zelanda, İsveç, Kanada, İsrail, İrlanda, Avusturya ve Almanya gelmektedir. Son birkaç yılda, her üç Amerikalı tüketiciden biri et tüketimini ya azaltmıştır ya da durdurmuştur.
Bitki bazlı gıdaların sağladığı çeşitli sağlık faydaları hakkında farkındalığın artması, gıda sektöründeki vegan tüketici tabanını genişletmiştir. Bitki bazlı gıdalar, kan basıncı seviyelerini korumaya yardımcı olmakta ve kalp hastalığı, felç, prostat kanseri, kolon kanseri, kolesterol ve erken ölüm riskini düşürmektedir.
Vegan gıda sektöründe süt ürünleri alternatifleri, en büyük ürün segmentidir ve küresel gelirin yarısından fazlasını oluşturmaktadır. Küresel nüfusun yaklaşık yüzde 65’i laktoz intoleransıdır ve bu durum süt ürünlerine alternatif gıda maddelerine olan talebi arttırmaktadır. Peynir, yoğurt, dondurma ve atıştırmalıklar gibi bir dizi ürün vejetaryen olmayanları da cezbetmiş ve bu segmentin tüketici tabanını genişletmiştir.
Bu arada üretici firmalar cazip ambalaj çözümleri yanında, farklı tatlarda bir dizi kaliteli gıda maddesi de piyasaya sürmüştür. Doğal olarak bu da segment büyümesine katkı sağlamıştır. Süt alternatifleri içinde en büyük payı bitki bazlı peynir oluşturmaktadır. Artan ürün portföyünün ve artan laktoz intoleransı olaylarının, vegan pazarını büyütmeye devam etmesi beklenmektedir.
Kuruluşumuz bünyesinde vegan anlayışa uygun çok sayıda test ve analiz yapılmakta ve vegan sertifikasyon hizmetleri verilmektedir. Bu hizmetler, yürürlükte olan yasal düzenlemelere ve yerli yabancı kuruluşlar tarafından geliştirilen standartlara uygun şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda olmak üzere talep eden kişi ve kuruluşlara V-Mark sertifikasyon hizmetleri de verilmektedir.