Vegan ürünlerin kontrolü ve etiketlenmesi, ağırlıklı olarak Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada veya Japonya’da bulunan bağımsız ve tarafsız kuruluşlar tarafından sunulan bir hizmettir. En eski vegan etiketi 1970’li yıllara kadar uzanıyor.

Vegan ürünler ile ilgili herhangi bir uluslararası veya Avrupa düzenlemesi yoktur. Dolayısıyla veganlar veya hayvan hakları gibi sadece sivil toplum kuruluşları bu iddiayı koruma ve savunma konumundadır. Bu kuruluşlar, ürünlerin vegan olup olmadığına dolayısıyla vegan beslenme şekline uygunluğuna karar verme durumundadır.
Bu kuruluşlar, ürüne iliştirilen bir etiketten daha yüksek bir değer vermektedir. Gerçekten de, vegan iddiasının, kapsadığı özelliklerine uygun olarak kabul edilebilirliğini doğrulamak için kapsamlı kontroller gerçekleştirilmektedir. Ürünler üzerinde yer alan vegan etiketleri, her zaman vegan iddiasından daha iyidir.
Vegan sertifikasyon programları bir kuruluştan diğerine farklılık gösterir. Nitekim bazı etiketler basit beyan üzerine verilirken, diğerleri sahada derinlemesine kontroller ve denetimler gerçekleştirir. Ancak V-Mark sertifikasyon programı dahil vegan uygunluk için minimum kriterler tüm kuruluşlarda aynıdır:
- Hayvansal içerik yoktur
- Canlı hayvanlar üzerinde test edilmiş hammadde ve ürün yoktur
Ancak bazı kuruluşların, genetiği değiştirilmiş organizasyon, hurma yağı veya belli hususların reddi gibi ilave kriterleri olmaktadır.
Bu arada zulüm içermeyen etiketler vegan sertifikasının yerini almaz. Gerçekten de, hayvan testi yapılmamış sertifikalı bir ürün, hayvansal kökenli bileşenler içerebilir ve vegan sertifikası için uygun olmayabilir. Öte yandan, vegan sertifikalı bir ürün her zaman zulüm içermez (canlı hayvanlar üzerinde test yapılmaz).
Tüm vegan etiketleri, V-Mark etiketi gibi uluslararası olarak geçerlidir, ancak itibarları ve tanınırlıkları farklı olabilir.
V-Mark sertifikası, kozmetik sektöründen gıda sektörüne, ayakkabı sektöründen tekstil sektörüne kadar her sektörden işletmeler tarafından talep edilebilir. Önemli olan ürünlerin vegan kriterlerine uygun olduğunun doğrulanmasıdır.
Kuruluşumuz bünyesinde vegan anlayışa uygun çok sayıda test ve analiz yapılmakta ve vegan sertifikasyon hizmetleri verilmektedir. Bu hizmetler, yürürlükte olan yasal düzenlemelere ve yerli yabancı kuruluşlar tarafından geliştirilen standartlara uygun şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda olmak üzere talep eden kişi ve kuruluşlara V-Mark sertifikasyon hizmetleri de verilmektedir.